Töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg savanyú káposzta
- 8 savanyított káposztalevél
- 2 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg darált sertéshús
- 2 kávéskanál édes nemes pirospaprika
- 8 dkg rizs
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál szárított majoránna
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk.
A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet.
Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.