Gyros és pita házilag recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 fej saláta
- 1 dl olaj
- 1 egész csirkemell
- vörös káposzta
- 3 paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 darab hagyma
- 1 pohár joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- piros arany
- paradicsomlé
Pita:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- só ízlés szerint
- 1 ek olíva olaj
Elkészítése:
A csirkemellet sózom, borsozom, majd egészben megsütöm mindkét oldalát. Ezt követően felvágom hosszúkás csíkokra, teszek rá curry port, sót. Serpenyőben hevítek olajat és kisütöm a húscsíkokat, mikor már majdnem teljesen megsültek adok hozzá zúzott fokhagymát.
Tányérra teszek összevágott salátát, majd ráteszem a szeletekre vágott hagymát, erre kerül az ecetes-cukros-sóban érlelt vörös káposzta, majd a felkarikázott paradicsom és végül a sült csirkemell (de lehet sült csirkecomb vagy bármilyen hús, amit le lehet fejteni a csontról és meg lehet sütni). Erre jön a joghurtos és paprikás öntet.
Joghurtos öntet: joghurtba teszek egy pici balzsamecetet vagy citromlevet, reszelek egy kis uborkát, sót és zúzott fokhagymát ízlés szerint.
Paprikás öntet: édes darált paprikához teszek csípős piros aranyat és egy kis paradicsomlevet.
A liszthez felfuttatok az élesztőt, hozzáadom az olajat, ízlés szerint adok hozzá sót, ezeket összegyúrom annyi vízzel, amennyit felvesz. A tésztát egyenlő részekre elosztom, majd belisztezett deszkán kb 0,5 cm-esre nyújtjuk.
Ha szeretnénk, hogy a pita középen lyukas (belepakolhatós) legyen, akkor hagyjuk egy kicsit a deszkán kelni.
Mikor látjuk, hogy megkeltek a piták, belisztezzük őket jó alaposan, majd egy serpenyőben mindkét felét megsütjük, olaj nélkül, lassan. A pita miközben sül megemelkedik, ilyenkor csak bökjük meg és nyomkodjuk le.
1 kg lisztből 10-12 normál méretű pita lesz, ha nem akarjuk mindet megcsinálni csak elcsomagoljuk a hűtőbe a tésztát és később felhasználjuk.
Jó étvágyat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »