Gyros recept
Hozzávalók:
- gyros fűszerkeverék vagy ha mi magunk készítjük a pácot, akkor: hagyma, fokhagyma, paprika, oregánó, bazsalikom
- 0,8 kg pulyka-, csirke- vagy birkahús (ezt is magunk választhatjuk ki ízlés alapján, vagy hogy mi van kéznél )
- 1 kg burgonya
- Saláta:
- 40dkg feta sajt
- 40dkg uborka
- 40dkg paradicsom
- 10dkg paprika
- 10dkg lilahagyma
- 10dkg olívabogyó
- Pita
Öntet:
- 5dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- piros arany/ erős pista
Elkészítése:
A krumplit meghámozom, hasábokra vágom majd megsütöm. A húst csíkokra vágom. A gyros fűszerkeverékkel, vagy a saját készítésű pácunkkal bekeverjük egy kis olaj segítségével. Ezután fűszerkeverék esetén egy órára, saját keverék esetén egy napig is állni hagyom. Ezek után forró olajon megsütöm. A sütés hossza nagyban függ a hús fajtájától. Ha ez elkészült jöhet görög saláta. Az összes hozzávalót felkockázom, majd összekeverem. Leöntöm olívaolajjal , egy kis petrezselyemmel, majorannával fűszerezem. Készíthetünk hozzá öntetet is, ezt a kész már tálalt ételre szokták önteni. Elkészítése nagyon egyszerű, a tejföl felét ízlés szerinti mennyiségű piros arannyal, a másik adagot fokhagymával és oregánóval vagy petrezselyemmel ízesítem.