Csülkös babos egytál recept
Hozzávalók:
- 1 kg száraz tarkabab
- 60 dkg sertéscsülök
- 3 fej hagyma
- 3 lecsópaprika
- 400 g konzerv hámozott paradicsom
- 40 dkg reszelt tarhonya
- 1 ek ecet
- 1 ek zsír, vagy étolaj
- só
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1-2 csili ízlés szerint
Elkészítése:
A babot előző este beáztatom, másnap sós, enyhén ecetes vízben néhány babérlevéllel együtt felteszem főni.
Újabb edényben (esetleg bográcsban) közben megcsinálom a pörkölt alapot. Az apróra vágott hagymát megfonnyasztom kevés zsíron, majd fehéredésig megpirítom benne a felkockázott bőrös csülköt.
A paradicsomot, a felkockázott paprikát és a csilit is hozzáteszem, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Megsózom, és a hús puhulásáig főzöm.
Elkeverem benne az őrölt paprikát is. Közben a bab is megpuhul, így azt leszűröm, és összeforgatom az elkészült pörkölttel. Az előzőleg kicsit megpirított tarhonyát is hozzáöntöm, amivel addig főzöm, míg az magába nem szívja a pörkölt szaftját, és ezzel megpuhul.
Ha szükséges, a bab főzővizéből keveset töltök hozzá, hogy ne maradjon túl száraz az étel.
A csülkös babos egytál kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 5 g