Csülkös babos egytál

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg száraz tarkabab
  • 60 dkg sertéscsülök
  • 3 fej hagyma
  • 3 lecsópaprika
  • 400 g konzerv hámozott paradicsom
  • 40 dkg reszelt tarhonya
  • 1 ek ecet
  • 1 ek zsír, vagy étolaj
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1-2 csili ízlés szerint

Elkészítése:

A babot előző este beáztatom, másnap sós, enyhén ecetes vízben néhány babérlevéllel együtt felteszem főni.

Újabb edényben (esetleg bográcsban) közben megcsinálom a pörkölt alapot. Az apróra vágott hagymát megfonnyasztom kevés zsíron, majd fehéredésig megpirítom benne a felkockázott bőrös csülköt.

A paradicsomot, a felkockázott paprikát és a csilit is hozzáteszem, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Megsózom, és a hús puhulásáig főzöm.

Elkeverem benne az őrölt paprikát is. Közben a bab is megpuhul, így azt leszűröm, és összeforgatom az elkészült pörkölttel. Az előzőleg kicsit megpirított tarhonyát is hozzáöntöm, amivel addig főzöm, míg az magába nem szívja a pörkölt szaftját, és ezzel megpuhul.

Ha szükséges, a bab főzővizéből keveset töltök hozzá, hogy ne maradjon túl száraz az étel.