Csirkepaprikás bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 egész csirke
- 5 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg zöldpaprika
- 30 dkg paradicsom
- 1 kanál só
- 1 kávéskanál köménymag
- csipet őrölt bors
- 2 szál kakukkfű
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 dl fehérbor
- 1 csípős paprika
Elkészítése:
A mennyiségek minimum 10 literes bográcsra értendőek!
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Mindenkinek ajánlom, a házi kapirgálós jószágokat, mert egész más az ízük, mint a nagyban tartottaké!
A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk.
Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést). Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot. 10 perc után beletesszük az ízlés szerint feldarabolt csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felforrjon.
Megkóstoljuk a szaftot! Most adjuk hozzá a darabolt zöldpaprikát (A családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)
Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a borban jól elkevert pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.
A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva. Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé kihűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.
Galuskával, vagy kifőtt száraztésztával tálaljuk.
El lehet készíteni fazékban is, de a bográcsozásnak más a hangulata!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »