Csirkepaprikás bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 egész csirke
- 5 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg zöldpaprika
- 30 dkg paradicsom
- 1 kanál só
- 1 kávéskanál köménymag
- csipet őrölt bors
- 2 szál kakukkfű
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 dl fehérbor
- 1 csípős paprika
Elkészítése:
A mennyiségek minimum 10 literes bográcsra értendőek!
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Mindenkinek ajánlom, a házi kapirgálós jószágokat, mert egész más az ízük, mint a nagyban tartottaké!
A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk.
Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést). Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot. 10 perc után beletesszük az ízlés szerint feldarabolt csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felforrjon.
Megkóstoljuk a szaftot! Most adjuk hozzá a darabolt zöldpaprikát (A családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)
Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a borban jól elkevert pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.
A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva. Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé kihűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.
Galuskával, vagy kifőtt száraztésztával tálaljuk.
El lehet készíteni fazékban is, de a bográcsozásnak más a hangulata!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »