Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgonyagratin recept

Burgonyagratin
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg burgonya (tisztítva mért súly)
    • 3 közepes fej vöröshagyma
    • 15 dkg trappista sajt
    • 5 dkg margarin
    • 1 dl tejszín
    • őrölt bors

    Elkészítése:

    A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a nyers krumplit uborkagyalunk vékonyra szeljük. A vöröshagymát a burgonya vastagságára szeleteljük (nem szükséges a szeleteket rétegekre bontani), a sajtot lereszeljük.

    A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es piteformát kikenünk margarinnal. A margarint megolvasztjuk.

    Először a burgonya egyharmad részét a formába rakjuk körkörösen úgy, hogy részben egymást fedjék.
    Megszórjuk enyhén sóval és borssal. Ráfektetjük a hagymaszeletek felét, majd megszórjuk egy marék reszelt sajttal és rákanalazzuk az olvasztott margarin felét.

    Ismét a burgonya egyharmada következik, amit szintén meghintünk sóval és borssal.
    Befedjük a maradék hagymával és megszórjuk egy marék reszelt sajttal, meglocsoljuk a maradék olvasztott margarinnal.

    Az utolsó körben a maradék burgonya karikákat rakjuk rá, amit meghintünk sóval, borssal.

    Rákanalazzuk a tejszínt és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.

    200 fokon alul-felülsütéssel az alsó bordamagasságon 40 perc alatt szép barnára sütjük.

    Tipp:

    Amikor megláttam Lajos Marinál ezt a finomságot, tudtam, hogy ki kell próbálnom. A rakott krumpli nagy családi kedvenc, ezért belevágtam.
    Ebben a francia zöldséges fogásban a hangsúlyos ízt a hagyma édeskés íze adja. Magában is remek étel, de köretként is kiváló.
    Ha már kicsit hűl, könnyebben és szebben szeletelhető.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá