Burgonyagratin recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya (tisztítva mért súly)
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 15 dkg trappista sajt
- 5 dkg margarin
- 1 dl tejszín
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a nyers krumplit uborkagyalunk vékonyra szeljük. A vöröshagymát a burgonya vastagságára szeleteljük (nem szükséges a szeleteket rétegekre bontani), a sajtot lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es piteformát kikenünk margarinnal. A margarint megolvasztjuk.
Először a burgonya egyharmad részét a formába rakjuk körkörösen úgy, hogy részben egymást fedjék.
Megszórjuk enyhén sóval és borssal. Ráfektetjük a hagymaszeletek felét, majd megszórjuk egy marék reszelt sajttal és rákanalazzuk az olvasztott margarin felét.
Ismét a burgonya egyharmada következik, amit szintén meghintünk sóval és borssal.
Befedjük a maradék hagymával és megszórjuk egy marék reszelt sajttal, meglocsoljuk a maradék olvasztott margarinnal.
Az utolsó körben a maradék burgonya karikákat rakjuk rá, amit meghintünk sóval, borssal.
Rákanalazzuk a tejszínt és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
200 fokon alul-felülsütéssel az alsó bordamagasságon 40 perc alatt szép barnára sütjük.
Tipp:
Amikor megláttam Lajos Marinál ezt a finomságot, tudtam, hogy ki kell próbálnom. A rakott krumpli nagy családi kedvenc, ezért belevágtam.
Ebben a francia zöldséges fogásban a hangsúlyos ízt a hagyma édeskés íze adja. Magában is remek étel, de köretként is kiváló.
Ha már kicsit hűl, könnyebben és szebben szeletelhető.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »