Burgonyagratin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya (tisztítva mért súly)
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg margarin
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors

Elkészítése:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a nyers krumplit uborkagyalunk vékonyra szeljük. A vöröshagymát a burgonya vastagságára szeleteljük (nem szükséges a szeleteket rétegekre bontani), a sajtot lereszeljük.

A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es piteformát kikenünk margarinnal. A margarint megolvasztjuk.

Először a burgonya egyharmad részét a formába rakjuk körkörösen úgy, hogy részben egymást fedjék.
Megszórjuk enyhén sóval és borssal. Ráfektetjük a hagymaszeletek felét, majd megszórjuk egy marék reszelt sajttal és rákanalazzuk az olvasztott margarin felét.

Ismét a burgonya egyharmada következik, amit szintén meghintünk sóval és borssal.
Befedjük a maradék hagymával és megszórjuk egy marék reszelt sajttal, meglocsoljuk a maradék olvasztott margarinnal.

Az utolsó körben a maradék burgonya karikákat rakjuk rá, amit meghintünk sóval, borssal.

Rákanalazzuk a tejszínt és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.

200 fokon alul-felülsütéssel az alsó bordamagasságon 40 perc alatt szép barnára sütjük.

Tipp:

Amikor megláttam Lajos Marinál ezt a finomságot, tudtam, hogy ki kell próbálnom. A rakott krumpli nagy családi kedvenc, ezért belevágtam.
Ebben a francia zöldséges fogásban a hangsúlyos ízt a hagyma édeskés íze adja. Magában is remek étel, de köretként is kiváló.
Ha már kicsit hűl, könnyebben és szebben szeletelhető.