10 órás kocsonya héjában sült krumplival recept

Hozzávalók egy 12 literes fazékhoz:
- 4 db első köröm – egészben
- 1 kisebb füstölt csülök
- 4 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 marék szemes bors
- 1 cső zöld erős paprika
- 2-3 marék só (a csülök sósságától függően)
Elkészítése:
A szemes bors kivételével mindent egy időben a fazékba rakunk, felöntjük hideg vízzel és nagy lángon főzni kezdjük. A forrás kezdetétől csökkentjük a lángot és elkezdjük leszedni róla a habot, mindaddig, amíg meg nem szűnik a habosodás. Ekkor tesszük bele a borsot és lassú tűzön főzzük még annyi ideig, amennyi hátra van a 10 órából. Az elfővő vizet folyamatosan utána töltjük, mindig hideg vízzel pótoljuk. A felöntés után hártya keletkezik a tetején, ez zsír, amit folyamatosan leszedünk egy kanállal. Az utolsó órában már nem szabad felönteni vízzel.
Ha kész elzárjuk a lángot és kb. 20 percig pihentetjük. Utána szűrőlapáttal tálra szedjük a húst és nagy méretű fémszűrőn átszűrjük a lét. A húst teljesen kicsontozzuk (két villa segítségével), tányérokba rendezzük és felöntjük a tiszta kocsonya lével. Hideg helyre (ha lehet ne hűtőbe!) rakjuk és fogyasztásig itt tároljuk.
Az egyforma, közepes méretű krumplikat folyó víz alatt jól átmossuk, letöröljük és a sütőben puhára sütjük. Amikor már érezzük a sült krumpli illatát és kezd a héja ráncosodni, konyharuhával kibélelt tálba szedjük, ráhajtjuk a konyharuhát és a meleg gőzben 20-25 percig pihentetjük, utána a héját leszedjük.
Tipp:
A kocsonya elkészítési ideje 10 óra, de ezt a rendszer nem fogadta el. Nyilván, senki nem feltételezte, hogy ennyi ideig is készülhet egy étel. A hideg kocsonya és a meleg krumpli pompás ízélményt nyújt. Próbáljátok ki.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »