Zserbó egyszerűen recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár
A bevonathoz:
- 4 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral (1 kávéskanálnyi elég) felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, majd jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy közepes tepsi méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb 15 perc).
A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk a mázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. A tésztára öntjük, elsimítjuk, majd hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt ízlés szerint felszeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »

