Zserbó egyszerűen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zserbó egyszerűen

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

A bevonathoz:

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral (1 kávéskanálnyi elég) felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, majd jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy közepes tepsi méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb 15 perc).

A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk a mázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. A tésztára öntjük, elsimítjuk, majd hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt ízlés szerint felszeleteljük.