Zserbó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- darált dió (ízlés szerint)
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dl lekvár (lehetőleg barack)
Kakaós máz:
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
- 5 dkg vaj
- pár kanál forró víz
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát.
Dió és porcukor mennyiségeket azért nem írtam, mert mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségű tölteléket használ. Mi úgy szeretjük ha jó sok töltelék van a tésztalapok között.
A diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverni.
Egy gáztepsit (33*37cm-es) kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk és beletesszük a tepsibe.
Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.
Ezután kinyújtjuk a második tésztát és a tetejére tesszük. Ezt a lapot is szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.
Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Szobahőmérsékleten kb 1 órán át pihentetni kell. Végül a tetejét villával megszurkáljuk és tejjel vékonyan lekenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem).
Amikor megsült a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk.
A kakaós mázhoz a porcukrot a kakaóval, az olvasztott vajjal és az apránként hozzáadott forró vízzel simára keverjük.
Ne legyen túl híg, ezért a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy sűrű massza legyen. A teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük és hagyjuk, hogy megdermedjen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »