Fahéjas sült alma kekszmorzsával és vanília fagylalttal recept
Hozzávalók:
- 3 édes alma
- 1 ek barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl édes fehérbor (v. almalé, víz..)
- 0,5 citrom leve
Tálaláshoz:
- 6 gombóc vanília fagylalt
- 12 db ropogós keksz
Elkészítése:
A megtisztított almákat meghámozzuk, félbevágjuk, és a magházát eltávolítjuk. Csepegtessük meg citromlével, így elkerüljük a gyümölcs bebarnulását. Vagdossuk be a tetejét óvatosan úgy, hogy ne vágjuk át teljesen az alma húsát.
Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki vajjal, tegyük bele az almákat, és öntsünk alá bort. (Ha nem szeretnénk borral készíteni, almalevet, vagy sima vizet is használhatunk.)
A maradék vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrokat és az őrölt fahéjat. Keverjük jól ki, és egy ecset segítségével kenjük le az almákat.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon (légkeverés) süssük kb. 20-25 perc alatt készre.
A megsült almákat óvatosan emeljük tányérra, szórjuk meg az összemorzsolt keksszel, helyezzünk rá/mellé 1-2 gombóc fagyit, és máris kínálhatjuk.