Villám csigák – fahéjas-rumosmeggyel (kelesztés nélkül) recept
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 5 ek olaj
- 1 tk vanília kivonat/aroma
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 25 dkg liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
- 0,5 dl tej
Töltet:
- 5-8 dkg vaj
- 4 ek porcukor
- 1,5 ek fahéj
- meggy (nekem volt a kamrában rumos meggy, azt használtam)
Elkészítése:
A túrót a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, a vanília kivonatot/aromát, a csipet sót, és a lisztet, amibe a sütőport belekevertük. Összegyúrjuk, a tejjel segítünk, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a fahéjat, majd a porcukrot, végül megpakoljuk meggyel. Utóbbit érdemes botmixerrel kissé darabosra zúzni, hogy könnyebb legyen a csiga feltekerése.
Ha kész, a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Tekerhetjük a másik oldalról is, akkor nagyobb csigákat kapunk. Éles késsel kb. ujjnyi vastag szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Sütője válogatja, nekem 20 perc normál sütés és 3 perc légkeverés tette meg a végső hatást, át is sült, és kemény se lett a tészta, hanem igazán puha fincsi.) 1 gáztepsinyi adag lesz belőle.
Tipp:
Kakaósan, vagy meggy nélkül simán fahéjasan is szuper!