Villám csigák – fahéjas-rumosmeggyel (kelesztés nélkül)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 5 ek olaj
  • 1 tk vanília kivonat/aroma
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 25 dkg liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
  • 0,5 dl tej

Töltet:

  • 5-8 dkg vaj
  • 4 ek porcukor
  • 1,5 ek fahéj
  • meggy (nekem volt a kamrában rumos meggy, azt használtam)

Elkészítése:

A túrót a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, a vanília kivonatot/aromát, a csipet sót, és a lisztet, amibe a sütőport belekevertük. Összegyúrjuk, a tejjel segítünk, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a fahéjat, majd a porcukrot, végül megpakoljuk meggyel. Utóbbit érdemes botmixerrel kissé darabosra zúzni, hogy könnyebb legyen a csiga feltekerése.

Ha kész, a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Tekerhetjük a másik oldalról is, akkor nagyobb csigákat kapunk. Éles késsel kb. ujjnyi vastag szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Sütője válogatja, nekem 20 perc normál sütés és 3 perc légkeverés tette meg a végső hatást, át is sült, és kemény se lett a tészta, hanem igazán puha fincsi.) 1 gáztepsinyi adag lesz belőle.

Tipp:

Kakaósan, vagy meggy nélkül simán fahéjasan is szuper!