Velencei briós recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 db citrom héja
- 1 dl langyos tej
A krémhez:
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk és beleöntjük. Ezután a citromhéjat, csipet sót, olvasztott vajat, és végül még egy kis meleg tejet adunk hozzá. Rugalmas, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a robotgépünkkel. Kilisztezett tálban, fóliával lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Elővesszük a hűtőből a tésztát és hengerré formáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonos papírt teszünk. A tésztából 5 dkg-os darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 evőkanál tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Mindegyikbe 1-2 púpos evőkanál krémet teszünk, ez épp elég a 9 gombóc tetejére.
Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »


