Velencei briós recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 db citrom héja
- 1 dl langyos tej
A krémhez:
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk és beleöntjük. Ezután a citromhéjat, csipet sót, olvasztott vajat, és végül még egy kis meleg tejet adunk hozzá. Rugalmas, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a robotgépünkkel. Kilisztezett tálban, fóliával lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Elővesszük a hűtőből a tésztát és hengerré formáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonos papírt teszünk. A tésztából 5 dkg-os darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 evőkanál tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Mindegyikbe 1-2 púpos evőkanál krémet teszünk, ez épp elég a 9 gombóc tetejére.
Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.