Vargabéles torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
- 80 kg friss túró
- 15 dkg cérnametélt
- 15 dkg cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 evőkanál tejföl
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
- 1,5-2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
A házi réteshez:
- 25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fele - 5 dkg libazsír
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál ecet 10 %-os
- 1 dl meleg víz
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez először készítünk sűrű vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az előzőleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.
(A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára.
Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »


