Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vargabéles torta recept

Vargabéles torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:

    • 80 kg friss túró
    • 15 dkg cérnametélt
    • 15 dkg cukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 evőkanál tejföl
    • 2 csapott evőkanál búzadara
    • 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
    • 1,5-2 dl tej
    • 5 dkg vaj
    • 1 teáskanál vanília kivonat
    • 1 citrom reszelt héja
    • 5 dkg mazsola (elhagyható)

    A házi réteshez:

    • 25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fele
    • 5 dkg libazsír
    • 1/2 teáskanál só
    • 1/2 teáskanál ecet 10 %-os
    • 1 dl meleg víz
    • zsemlemorzsa

    Elkészítése:

    A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.

    A túrótöltelékhez először készítünk sűrű vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.

    Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.

    Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az előzőleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.

    A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
    Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.

    (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)

    A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.

    A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
    Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára.
    Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.

    Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá