Vargabéles torta recept

Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
- 80 kg friss túró
- 15 dkg cérnametélt
- 15 dkg cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál tejföl
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
- 1,5-2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
A házi réteshez:
- 25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fele
- 5 dkg libazsír
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál ecet 10 %-os
- 1 dl meleg víz
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez először készítünk sűrű vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az előzőleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.
(A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára.
Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »