Vaníliás ricottafánk recept
Hozzávalók:
- 250 g ricotta
- 4 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 vaníliarúd kikapart magja (esetleg 1 tasak Bourbon vaníliás cukor)
- 100 g porcukor
- 100 g liszt
- 1 tasak sütőpor 2/3-a (kb. 8 g)
- 1 kis csipet só
Elkészítése:
A ricottát a tojásokkal egy tálkában jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját (esetleg a vaníliás cukrot), a porcukrot és jól összekeverjük. A lisztet egy másik tálkában elvegyítjük a sütőporral és a sóval, majd a ricottás masszába szórjuk.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy folyós, de sűrű masszát kapunk. Hagyjuk állni, míg egy edénykében kb. 6-7 dl olajat forrósítunk.
Egy tálkába készítünk kevéske vizet és szükségünk lesz egy teáskanálra.
Ha az olaj már forró, akkor a kanalat a vízbe mártjuk, a tésztából kanalazunk egy adagot, majd a forró olajba engedjük. Kb. 3-4 fánkot érdemes egyszerre sütni. Nagyon hamar sül, nem szabad nagy lángon készíteni, mert a belseje folyós maradhat. Érdemes az olaj forróságát úgy ellenőrizni, hogy először csak 1 db fánkocskát sütünk, megfigyelve, mennyi időre van szüksége a teljes süléshez.
A fánkok maguktól megfordulnak az olajban, ha már az alsó részük megsült. Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
A szaggató kanalat érdemes megtörölni, ha marad rajta egy kis tészta, mert akkor nem válik le az olajban a következő fánk és ajánlott minden egyes fánk előtt a vízbe mártani.
A megsült fánkocskákat porcukorral meghintve, esetleg baracklekvárral, mogyorókrémmel kínáljuk.
Ebből az adagból nekem 2 közepes tálcányi mennyiség lett.
Tipp:
Pehelykönnyű, finom ebéd utáni édesség, amit ha elkezdünk falatozni, képtelenség abbahagyni. Igazából csak a sütéskor szükséges nagyon figyelni, mert hamar sül. Hagyományos túróból is készíthető.