Vaníliás-mandulás kocka recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 32 dkg cukor
- 32 dkg mandula liszt (lehet fele-fele arányban is liszt-madula liszt keveréke)
- 5 ek forró víz
- 1 cs sütőpor
- csipet só
A sziruphoz:
- 10 evőkanál víz
- 1 vanília aroma vagy vaníliás cukor
- 9 evőkanál víz
A krémhez:
- 1 liter tej
- 5-6 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 2 cs vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 5 kanál liszt
- (aki nem akar babrálni a tejes krémmel, nyugodtan használjon 2 csomag vaníliás pudingot)
Tetejére:
- 1 tábla ét csoki
- pirított mandula vagy mogyoró
Elkészítése:
Először is bemelegítem a sütőt 180 fokra, elkészítem a piskótát. A tojásokat különválasztom, a sárgáját leforrázom az 5 evőkanál vízzel, hozzáadom a cukrot és robotmixerrel simára keverem, míg a cukor fel nem olvad. Egy másik edényben elkeverem a mandula lisztet a sütőporral. Felverem a tojások fehérjét a csipet sóval. Miután ez megvan, a lisztes- sütőporos keveréket hozzáöntöm a tojások sárgájához és simára keverem. Apránként keverjük hozzá a tojások fehérjét óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Lisztezett-vajazott 30 x 32-es tepsibe öntöm (kinek mekkora a sütőbe való tepsije), majd 20 perc alatt megsütöm.
Közben gyorsan elkészítem a szirupot. Mindent felteszek egy kis lábasban, majd addig forralom, míg a víztől sűrűbb állagú keveréket kapok. Ha a piskóta kész, megöntözzük a cukorsziruppal majd hűlni hagyjuk.
A krémhez felteszek 8 dl tejet a cukorral és a vaníliával. Míg az felforr, simára keverem a maradék tejet az 5 kanál cukorral, s hozzáöntöm a vaníliás tejhez. Lassú tűzön gyors keverés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik – 5 perc nekem elég szokott lenni. Kihűtöm a krémet, azután keverem hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hogy kissé krémesebb állagú legyen.
A piskótára kenem a krémet, a csokit megolvasztom, rácsorgatom, és a pirított mandulával szórom meg. Kihűtöm, de mint minden süti, másnap a legfinomabb.
Egy óra alatt simán megvan, aki rutinos a vizes piskóták elkészítésében. :)
Tipp:
Mindig ilyen tejes krémet csinálok, egészségesebb, mint pudingot készíteni. Nincs benne tartósítószer, és ugyan olyan jól megszilárdul, mint a puding. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

