Vaníliás-mandulás kocka recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 32 dkg cukor
- 32 dkg mandula liszt (lehet fele-fele arányban is liszt-madula liszt keveréke)
- 5 ek forró víz
- 1 cs sütőpor
- csipet só
A sziruphoz:
- 10 evőkanál víz
- 1 vanília aroma vagy vaníliás cukor
- 9 evőkanál víz
A krémhez:
- 1 liter tej
- 5-6 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 2 cs vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 5 kanál liszt
- (aki nem akar babrálni a tejes krémmel, nyugodtan használjon 2 csomag vaníliás pudingot)
Tetejére:
- 1 tábla ét csoki
- pirított mandula vagy mogyoró
Elkészítése:
Először is bemelegítem a sütőt 180 fokra, elkészítem a piskótát. A tojásokat különválasztom, a sárgáját leforrázom az 5 evőkanál vízzel, hozzáadom a cukrot és robotmixerrel simára keverem, míg a cukor fel nem olvad. Egy másik edényben elkeverem a mandula lisztet a sütőporral. Felverem a tojások fehérjét a csipet sóval. Miután ez megvan, a lisztes- sütőporos keveréket hozzáöntöm a tojások sárgájához és simára keverem. Apránként keverjük hozzá a tojások fehérjét óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Lisztezett-vajazott 30 x 32-es tepsibe öntöm (kinek mekkora a sütőbe való tepsije), majd 20 perc alatt megsütöm.
Közben gyorsan elkészítem a szirupot. Mindent felteszek egy kis lábasban, majd addig forralom, míg a víztől sűrűbb állagú keveréket kapok. Ha a piskóta kész, megöntözzük a cukorsziruppal majd hűlni hagyjuk.
A krémhez felteszek 8 dl tejet a cukorral és a vaníliával. Míg az felforr, simára keverem a maradék tejet az 5 kanál cukorral, s hozzáöntöm a vaníliás tejhez. Lassú tűzön gyors keverés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik – 5 perc nekem elég szokott lenni. Kihűtöm a krémet, azután keverem hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hogy kissé krémesebb állagú legyen.
A piskótára kenem a krémet, a csokit megolvasztom, rácsorgatom, és a pirított mandulával szórom meg. Kihűtöm, de mint minden süti, másnap a legfinomabb.
Egy óra alatt simán megvan, aki rutinos a vizes piskóták elkészítésében. :)
Tipp:
Mindig ilyen tejes krémet csinálok, egészségesebb, mint pudingot készíteni. Nincs benne tartósítószer, és ugyan olyan jól megszilárdul, mint a puding. :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »