Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 10 db-hoz:
A tésztához:
- 2 dl langyos tej, ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú
- 5 dkg porcukor
- 30 dkg sima liszt
- 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
- 2 dkg vaj
A töltelékhez:
- 8-10 szem szilva
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- hígabb baracklekvár
- őrölt fahéj
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.
Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.
Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a vaníliapudingot.
Ehhez a a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
A szilva szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.
Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk.
Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben szilva szeletekkel és megszórjuk egy-egy csipet őrölt fahéjjal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta karimákat lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Mikor elkészültek a sütemények lekenjük őket egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.
A vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »