Ünnepi répatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:
- 6 púpozott evőkanál liszt (nálam fele fehér tönköly, fele tk tönköly)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 marék dió durvára törve
- csipet só
- 5 púpozott ek eritrit + folyékony édesítő ízlés szerint
- 1/2 tk fahéj
- pici őrölt szerecsendió
- 1/2 tk mézeskalács fűszer
- 4 kisebb répa lereszelve (vagy két nagyobb)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek kókuszolaj
- 250 g mascarpone
- pár csepp citromlé
- őrölt vanília vagy vanília aroma (opcionális)
Elkészítése:
A répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Szeretem, ha rusztikus a sütemény.
A liszteket egy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam minden száraz hozzávalót (a diót, a sót, az eritritet, a sütőport, stb.)
A tojásokat picit felvertem, majd jól összekevertem a folyékony halmazállapotú kókuszolajjal és hozzáadtam a répát is.
Az egészet beleöntöttem a lisztes keverékbe és jól elkevertem. Ha nagyon sűrű lenne, akkor pici vízzel javíthatunk rajta. A piskóta tésztánál kicsit masszívabb állag a cél.
Az egészet sütőpapírral bélelt formába öntöttem és 170 fokon 45 perc alatt megsütöttem (tűpróba!).
Közben elkészítettem a krémet: a mascarponét folyékony édesítőszerrel, pár csepp citromlével és kevés őrölt vaníliával egyneművé kevertem, majd pár percre hűtőbe tettem.
A kihűlt tésztát kettévágtam, megtöltöttem a krémmel, majd a tetejét porrá tört eritrittel díszítettem.
Tipp:
A krémnek számos variációja lehetséges. Facsarhatunk bele narancsot, de lazíthatjuk néhány evőkanál tejföllel, esetleg joghurttal is.