Ünnepi répatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:

  • 6 púpozott evőkanál liszt (nálam fele fehér tönköly, fele tk tönköly)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 marék dió durvára törve
  • csipet só
  • 5 púpozott ek eritrit + folyékony édesítő ízlés szerint
  • 1/2 tk fahéj
  • pici őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk mézeskalács fűszer
  • 4 kisebb répa lereszelve (vagy két nagyobb)
  • 2 tojás
  • 3 ek kókuszolaj
  • 250 g mascarpone
  • pár csepp citromlé
  • őrölt vanília vagy vanília aroma (opcionális)

Elkészítése:

A répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Szeretem, ha rusztikus a sütemény.

A liszteket egy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam minden száraz hozzávalót (a diót, a sót, az eritritet, a sütőport, stb.)

A tojásokat picit felvertem, majd jól összekevertem a folyékony halmazállapotú kókuszolajjal és hozzáadtam a répát is.

Az egészet beleöntöttem a lisztes keverékbe és jól elkevertem. Ha nagyon sűrű lenne, akkor pici vízzel javíthatunk rajta. A piskóta tésztánál kicsit masszívabb állag a cél.

Az egészet sütőpapírral bélelt formába öntöttem és 170 fokon 45 perc alatt megsütöttem (tűpróba!).

Közben elkészítettem a krémet: a mascarponét folyékony édesítőszerrel, pár csepp citromlével és kevés őrölt vaníliával egyneművé kevertem, majd pár percre hűtőbe tettem.

A kihűlt tésztát kettévágtam, megtöltöttem a krémmel, majd a tetejét porrá tört eritrittel díszítettem.

Tipp:

A krémnek számos variációja lehetséges. Facsarhatunk bele narancsot, de lazíthatjuk néhány evőkanál tejföllel, esetleg joghurttal is.