Rákóczi túrós recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg puha vaj
- 6 dkg nádcukor
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tejföl
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- fél kg túró
- 15 dkg sima kristálycukor (én mondjuk tettem bele 1vaníliás cukrot is)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja ( de mehet bele a leve is, én mondjuk csak a héjából reszeltem bele)
- Hozzávalók a tetejéhez: 10 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- baracklekvár (legjobb a jó,sűrű, finom házi)
Elkészítése:
A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, illetve a tejfölt gyúrd jól össze. Tedd hűtőbe egy órára. A töltelékhez való tojások sárgáit a cukorral keverd habosra. Morzsold bele a túrót, majd keverd össze a tejföllel, és reszeld bele a citrom héját. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a citromos masszába. A tésztát nyújtsd ki 1-1,5 cm vastagra, és fektesd egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe. Szurkáld meg a tetejét villával, és süsd 10 percig. Vedd ki, és kend meg a túrós töltelékkel. Tedd vissza, és még 20 percig süsd. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéből verj kemény habot, majd keverd hozzá a porcukrot. Amikor letelt a 20 perc, megint vedd ki, és kend rá a túrós rétegre a porcukros masszát és “csúrgass” rá a baracklekvárból ízlés szerint. Tedd vissza, és süsd néhány percig. (tényleg csak addig míg kicsit “rákeményedik” a hab és a lekvár. Végül vedd ki, ha pedig kihűlt, vizes késsel szeleteld.
Jó étvágyat hozzá:)
Tipp:
Én picit kevesebb cukrot használtam a tölteléknél mert van cukorbeteg a családban, és a tésztához nádcukrot használtam de nagyon finom lett így is:)