Túrós mézes recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 28 dkg liszt
- 3 dkg margarin vagy vaj
- 2-3 evőkanál méz
- 7,5 dkg cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1 cs vaníliás puding
- 3-5 evőkanál cukor ízlés
- 3 dl habtejszín
- 1 evőkanál zselatin + fél dl víz
- lekvár (ízlés szerint ki milyet szeret)
- 1/2 kg túró
Elkészítése:
A vajat, cukrot és a mézet összeolvasztjuk egy edényben, majd levesszük a tűzhelyről. Felverjük a tojást és a sárgát, majd hozzáadjuk. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a langyosra hűlt masszához hozzáadjuk és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges kevés lisztet adjunk még hozzá, hogy ne legyen ragadós. Két részre osztjuk és egy 30*36 cm-es tepsiben vagy tepsi hátulján megsütjük, 180 fokon kb 10 perc alatt.
A tejben felfőzzük a pudingot a cukorral, majd kihűtjük. A zselatint hozzáadjuk a vízhez, felmelegítjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd összekeverjük a pudinggal és a zselatinnal, végül a túrót is hozzáadjuk.
Az egyik lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet, majd a másik lapot is megkenjük lekvárral és a lekváros részével lefelé ráfordítjuk a krémre. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.