Túrós mézes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 3 dkg margarin vagy vaj
  • 2-3 evőkanál méz
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 cs vaníliás puding
  • 3-5 evőkanál cukor ízlés
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál zselatin + fél dl víz
  • lekvár (ízlés szerint ki milyet szeret)
  • 1/2 kg túró

Elkészítése:

A vajat, cukrot és a mézet összeolvasztjuk egy edényben, majd levesszük a tűzhelyről. Felverjük a tojást és a sárgát, majd hozzáadjuk. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a langyosra hűlt masszához hozzáadjuk és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges kevés lisztet adjunk még hozzá, hogy ne legyen ragadós. Két részre osztjuk és egy 30*36 cm-es tepsiben vagy tepsi hátulján megsütjük, 180 fokon kb 10 perc alatt.

A tejben felfőzzük a pudingot a cukorral, majd kihűtjük. A zselatint hozzáadjuk a vízhez, felmelegítjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd összekeverjük a pudinggal és a zselatinnal, végül a túrót is hozzáadjuk.

Az egyik lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet, majd a másik lapot is megkenjük lekvárral és a lekváros részével lefelé ráfordítjuk a krémre. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.