Túrós lepény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1-2 ek tejföl
- 1 kk sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
Elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, a sót a sütőporral együtt átszitáljuk, majd a kockákra vágott zsiradékkal elmorzsoljuk. 1 tojás sárgájával és annyi tejföllel dúsítjuk, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát kapjunk. Lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől, ne olvadjon meg a margarin.
Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Töltelékhez a túrót szitán áttörjük, búzadarát és a vaníliás cukrot belekeverjük, majd egy tojás sárgájával összefogjuk a masszát. Én két kanál tejföllel tovább lágyítottam az állagon és reszelt citrom héjával ízesítettem. Akik kedvelik, mazsolát is tehetnek a töltelékbe. A tésztából megmaradt és a túrós masszához adott tojásból a fehérjét kristálycukorral, félkemény, fényes habnak felverjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Tésztát, sütőpapíron a kívánt nagyságúra nyújtjuk, papírostól tepsibe helyezzük, majd egy villával több helyen megszurkáljuk. 2-3 evőkanálnyi sárgabaracklekvárt kenünk rá, megelőzve, hogy a túró töltelék eláztassa. (opcionális)
Előmelegített sütőbe tolva,alsó rácson, 30 perc alatt készre sütjük(amikor már nem nagyon “recegős” a túró ) Kis pihentetés után tetszőleges alakra szeljük és porcukorral hintve kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!
Tipp:
Pite vagy lepény? Minden tájegységnél más más a meghatározása. Ami a lényeg, hogy édesen vagy sósan elkészítve, egyaránt közkedvelt finomság szerte a világban! :D
Egy egyszerű, édes túrós változatát ajánlanám figyelmetekbe elkészítésre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


