Túrógombóc ízű házi rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg sima liszt
- 2 púpos ek langyos zsír
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl melegvíz
- 1 tk só
- 1 tk 10%-os ecet
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
Töltelék (1 rúdhoz elegendő):
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 ek tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4 ek nádcukor
- 1 ek búzadara
- 6 dkg zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- 1 tk vanília kivonat, vagy 1 csomag vaniliás cukor
- 0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt.
Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágjuk, (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.
A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
A töltelék készítése:
A töltelékhez először vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni.
A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250gr-os dobozost, vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle.
Tehát a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, egy kanálnyi búzadarát, és az egészet jól kikeverjük.
A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Tálaláskor ugyanúgy fahéjas tejföllel kínáljuk, mint a túrógombócot.