Töltött diós-mézes pogácsa recept

Hozzávalók:
- 125 g akácméz
- 125 g vaj
- 3 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom
- 250 g porcukor
- 250 g finomliszt
- 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Kenéshez:
- 1 kk habtejszín
- kb. fél
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Tetejére:
- dióbél
Kenéshez:
- házi sárgabaracklekvár ( pl.olyan, amiben mézeskalács fűszerkeverék is van)-nálam xilittel készült
Forgatáshoz:
- darált dió
Elkészítése:
A tésztát előző este készítjük el. Ehhez a vajat a mézzel felforrósítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Az összes hozzávalót a citrom héjával sima tésztává keverjük. Folpackkal lefedjük a tálat és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Másnap a tésztából lisztes kézzel egyforma kis golyókat gyúrunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk pár centire egymás mellé. A közepükbe lisztbe mártott fakanál végével kis lyukat fúrunk, majd a tetejét átkenjük a tejszínnel elkevert felvert tojással.
Mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem diót és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben a golyók szétlapulnak és összesülnek.
Még melegen egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a tésztákból kis köröket szúrunk ki úgy, hogy mindegyik kör közepében legyen egy-egy szem dió is. A köröket félretesszük. A megmaradt tésztát szárítsuk meg és műanyag dobozban 3-4 hétig tárolhatjuk. Kiváló lehet akár tiramisu alapnak, vagy édes morzsának sütikhez, stb. Nekem beindult már a fantáziám a felhasználásukat illetően.
A történet úgy folytatódik, hogy veszünk egy kiszúrt mézes pogácsát a diós részével felfelé és egy kenőecsettel jól megkenjük lekvárral. Ráragasztunk egy újabb pogácsát úgy, hogy annak is a diós fele legyen felfelé. Az így kapott emeletes pogácsák oldalát is jól átkenjük a lekvárral körben, majd végül a lekváros hengerek oldalát darált dióban alaposan megforgatjuk. Tálcára pakoljuk az összes elkészített megkent és dióba forgatott pogácsát, és miután teljesen kihűltek, egy műanyag tortafedővel úgy lefedjük, hogy az sehol ne érjen a sütikhez. Szobahőmérsékleten tároljuk. Sokáig puha marad, hacsak még aznap el nem fogy mind. :)
Tipp:
Kiváló például karácsonyra. Gyorsan elkészül, főleg ha nem számoljuk azt, hogy egy éjszakát pihen a tészta. Nyugodtan vonjuk be a gyerekeket és minden családtagot a készítésébe, élvezni fogják!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »