Töltött diós-mézes pogácsa recept
Hozzávalók:
- 125 g akácméz
- 125 g vaj
- 3 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 citrom
- 250 g porcukor
- 250 g finomliszt
- 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Kenéshez:
- 1 kk habtejszín
- kb. fél
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Tetejére:
- dióbél
Kenéshez:
- házi sárgabaracklekvár ( pl.olyan, amiben mézeskalács fűszerkeverék is van)-nálam xilittel készült
Forgatáshoz:
- darált dió
Elkészítése:
A tésztát előző este készítjük el. Ehhez a vajat a mézzel felforrósítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Az összes hozzávalót a citrom héjával sima tésztává keverjük. Folpackkal lefedjük a tálat és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Másnap a tésztából lisztes kézzel egyforma kis golyókat gyúrunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk pár centire egymás mellé. A közepükbe lisztbe mártott fakanál végével kis lyukat fúrunk, majd a tetejét átkenjük a tejszínnel elkevert felvert tojással.
Mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem diót és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben a golyók szétlapulnak és összesülnek.
Még melegen egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a tésztákból kis köröket szúrunk ki úgy, hogy mindegyik kör közepében legyen egy-egy szem dió is. A köröket félretesszük. A megmaradt tésztát szárítsuk meg és műanyag dobozban 3-4 hétig tárolhatjuk. Kiváló lehet akár tiramisu alapnak, vagy édes morzsának sütikhez, stb. Nekem beindult már a fantáziám a felhasználásukat illetően.
A történet úgy folytatódik, hogy veszünk egy kiszúrt mézes pogácsát a diós részével felfelé és egy kenőecsettel jól megkenjük lekvárral. Ráragasztunk egy újabb pogácsát úgy, hogy annak is a diós fele legyen felfelé. Az így kapott emeletes pogácsák oldalát is jól átkenjük a lekvárral körben, majd végül a lekváros hengerek oldalát darált dióban alaposan megforgatjuk. Tálcára pakoljuk az összes elkészített megkent és dióba forgatott pogácsát, és miután teljesen kihűltek, egy műanyag tortafedővel úgy lefedjük, hogy az sehol ne érjen a sütikhez. Szobahőmérsékleten tároljuk. Sokáig puha marad, hacsak még aznap el nem fogy mind. :)
Tipp:
Kiváló például karácsonyra. Gyorsan elkészül, főleg ha nem számoljuk azt, hogy egy éjszakát pihen a tészta. Nyugodtan vonjuk be a gyerekeket és minden családtagot a készítésébe, élvezni fogják!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

