Tiroli rétes recept

Hozzávalók:
A vajas részhez:
- 10 dkg rétesliszt
- 26 dkg vaj
A kelt tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje végén a kenéshez lesz felhasználva)
- 1 kk só
Töltelékhez:
- fél kg túró
- 12 dkg porcukor
- 2 ek búzadara
- 2 vaníliás cukor
- 2-4 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint
Elkészítése:
Először a vajas tésztát készítem el, mert annak állnia kell. A réteslisztet és a vajat jól gyúrjuk össze, formázzunk téglalapot belőle, majd tegyük be a hűtőbe.
Készítsük el a kelt tésztát. A langyos tejbe tegyünk 2 dkg cukrot majd az élesztőt, szórjuk meg 10 dkg liszttel és futtassuk fel kb negyed óra alatt. Gyorsan feljön, vigyázzunk vele. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, úgy mint a 30 dkg lisztet, 4 dkg cukrot, a tojások sárgáját és a csipetnyi sót. Jól dolgozzuk össze, kelesszük 20 percig, majd tegyük a hűtőbe. Ha kellőképpen lehűlt nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap formájúra, tegyük rá a korábban elkészített vajas téglát is, majd fedjük be az alsó tésztával.
Nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra. Most fog jönni a nemszeretem rész. A tésztával most úgy bánunk mint a tepertős pogácsával. Rétegeket készítünk. Ehhez először a kinyújtott tészta egyik oldalát középre hajtjuk, a másikat pedig mindkettőre ráhajtjuk.
20 percre visszatesszük a hűtőbe. Újra kinyújtjuk, de most duplán hajtogatunk. Ez úgy néz ki, hogy a bal oldali és a jobb oldali részt is középre hajtjuk, majd még egyet hajtunk rajta. Ez még egyszer ismételjük meg 20 perc hűtőben való pihentetés után. A hajtogatásoknál érdemes mindig egyet fordítani a tésztán – nálam ez elmaradt, majd legközelebb. :)
Ha túl vagyunk a nemszeretem részen, jöhet a töltögetés. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyiket jó vékonyra kinyújtuk. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit és megtöltjük vele a tésztákat, majd feltekerjük. A kész rudakat sütőpapíros tepsibe tesszük, tojásfehérjével átkenjünk és 20 percig pihentetjük. 190 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »