Tiroli rétes recept
Hozzávalók:
A vajas részhez:
- 10 dkg rétesliszt
- 26 dkg vaj
A kelt tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje végén a kenéshez lesz felhasználva) - 1 kk só
Töltelékhez:
- fél kg túró
- 12 dkg porcukor
- 2 ek búzadara
- 2 vaníliás cukor
- 2-4 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint
Elkészítése:
Először a vajas tésztát készítem el, mert annak állnia kell. A réteslisztet és a vajat jól gyúrjuk össze, formázzunk téglalapot belőle, majd tegyük be a hűtőbe.
Készítsük el a kelt tésztát. A langyos tejbe tegyünk 2 dkg cukrot majd az élesztőt, szórjuk meg 10 dkg liszttel és futtassuk fel kb negyed óra alatt. Gyorsan feljön, vigyázzunk vele. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, úgy mint a 30 dkg lisztet, 4 dkg cukrot, a tojások sárgáját és a csipetnyi sót. Jól dolgozzuk össze, kelesszük 20 percig, majd tegyük a hűtőbe. Ha kellőképpen lehűlt nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap formájúra, tegyük rá a korábban elkészített vajas téglát is, majd fedjük be az alsó tésztával.
Nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra. Most fog jönni a nemszeretem rész. A tésztával most úgy bánunk mint a tepertős pogácsával. Rétegeket készítünk. Ehhez először a kinyújtott tészta egyik oldalát középre hajtjuk, a másikat pedig mindkettőre ráhajtjuk.
20 percre visszatesszük a hűtőbe. Újra kinyújtjuk, de most duplán hajtogatunk. Ez úgy néz ki, hogy a bal oldali és a jobb oldali részt is középre hajtjuk, majd még egyet hajtunk rajta. Ez még egyszer ismételjük meg 20 perc hűtőben való pihentetés után. A hajtogatásoknál érdemes mindig egyet fordítani a tésztán – nálam ez elmaradt, majd legközelebb. :)
Ha túl vagyunk a nemszeretem részen, jöhet a töltögetés. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyiket jó vékonyra kinyújtuk. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit és megtöltjük vele a tésztákat, majd feltekerjük. A kész rudakat sütőpapíros tepsibe tesszük, tojásfehérjével átkenjünk és 20 percig pihentetjük. 190 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »

