Tejszínes-szederkrémes torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Kakaós tésztához:
- 8 dkg finomliszt
- 2 dkg 20-22 % kakaóvaj tartalmú kakaópor
- 6 dkg cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg vaj
- 5 dkg natúr joghurt
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál rum
- késhegynyi sütőpor
- csipet só
Krémhez:
- 30 dkg friss szeder + pár szem a díszítéshez
- 5-6 dkg cukor
- 3 dl 30 %-os habtejszín
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dkg vaj
- 1 kisebb citrom leve
- néhány friss mentalevél
Elkészítése:
A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk.
A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesímítjuk az előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van.
Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, tűzre tesszük, folyamatos kevergetés mellet hozzáadjuk a szederlevet és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben kevergessük néha egy habverővel, hogy szép sima legyen.
A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük.
Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen a krém. De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.
A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
A tejszínes-szederkrémes torta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 14 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

