Tejszínes fehérbab főzelék recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 200 g főzőtejszín
- 500 g száraz fehérbab
- 1 fej hagyma lereszelve
- 4 gerezd fokhagyma
- néhány babérlevél
- kevés borsikafű (csombor)
- nagyon kevés lestyán levél
- 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
- kevés almaecet
- ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítése:
A babot a főzés előtt több órával beáztatjuk.
Sós vízben feltesszük a babot főni a babérlevelekkel és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adunk hozzá. A csombort (borsikafű) szárastól beletesszük a főzőlébe, de mielőtt behabarnánk kivesszük a babérlevelekkel együtt.
Mikor a bab megpuhult lereszelem a hagymát és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekeverjük. A lestyánt apróra vágjuk. A csomborral és a lestyánnal is óvatosan bánj, mert mindkettő erőteljes fűszer! A csombor viszont a bab puffasztó hatását semlegesíti és kellemes ízt ad az ételnek.
A kikevert tejszínes masszával behabarjuk a főzeléket. Ismét felforraljuk, majd készre főzzük. Ha szükséges utánízesítjük.
Az előre elkészített feltéttel tálaljuk a főzeléket.