Tejszínes fehérbab főzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejszínes fehérbab főzelék

Hozzávalók:

  • 200 g főzőtejszín
  • 500 g száraz fehérbab
  • 1 fej hagyma lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma
  • néhány babérlevél
  • kevés borsikafű (csombor)
  • nagyon kevés lestyán levél
  • 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
  • kevés almaecet
  • ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:

A babot a főzés előtt több órával beáztatjuk.

Sós vízben feltesszük a babot főni a babérlevelekkel és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adunk hozzá. A csombort (borsikafű) szárastól beletesszük a főzőlébe, de mielőtt behabarnánk kivesszük a babérlevelekkel együtt.

Mikor a bab megpuhult lereszelem a hagymát és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekeverjük. A lestyánt apróra vágjuk. A csomborral és a lestyánnal is óvatosan bánj, mert mindkettő erőteljes fűszer! A csombor viszont a bab puffasztó hatását semlegesíti és kellemes ízt ad az ételnek.

A kikevert tejszínes masszával behabarjuk a főzeléket. Ismét felforraljuk, majd készre főzzük. Ha szükséges utánízesítjük.

Az előre elkészített feltéttel tálaljuk a főzeléket.