Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással recept

Hozzávalók:
2 pohárhoz:
- 10 dkg rizs
- 5 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 0,5 l tej
- csipet só
- 1 ek egész mák megpirítva
Áfonyamártás hozzávalói:
- 1 cs aszalt vörös áfonya
- 3 dl fehérbor
- 1 tk vaníliaaroma
- ízlés szerint cukor
- 1/2 sherry brandy aroma
- 1 tk étkezési keményítő
- pici víz
Elkészítése:
A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.
Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst. Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek. Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.
Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig. A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.
Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »