Karácsonyi mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj vagy zsír- kinek mi van otthon
- 25 dkg cukor
- 13 dkg méz
- 1 mézeskalács fűszerkeverék, vagy
- 3 tk fahéj,
- 1 tk őrölt szegfűszeg,
- 1 tk reszelt szerecsendió,
- 1 tk gyömbér.
- 25 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- + 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája, mert a fehérje kell a díszítéshez, de amúgy a FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS nem is kell igazán bele.
- 15 dkg porcukor
Elkészítése:
A vajat, cukrot, mézet össze kell olvasztani egy lábosban, de nem szabad, hogy forrjon! Tedd félre. A lisztbe keverd bele a fűszereket, szódaport, és ha túl világosnak érzed a tésztát, akkor egy tk kakaót is. Ezt keverd hozzá a meleg, de nem forró mézes keverékhez, tedd bele a tojássárgáját. Ha túl lágy, folyós lenne a tészta, akkor pici lisztet tehetsz hozzá, de nem feltétlenül kell.
Egy fóliára rakd rá a masszát, takard be, és tedd hűtőbe egy órára. Az a lényeg, hogy kihűljön. Lisztezett deszkán nyújtsd 5 mm vastagra, és szaggasd ki. 170 fokon pár perc alatt megsül. Minél gyorsabban ki kell venni a tepsiből, mert megkeményedik, és akkor törik.
A mázhoz szitáld át a porcukrot, tedd hozzá a tojásfehérjét és addig keverd habverővel, míg kemény masszát nem kapsz, ami nem csepeg le egyáltalán! Ezután habzsákból lehet díszíteni. Nagyon gyorsan megköt!!! Egy nap alatt megszárad a hab teljesen, és nylon zacskóban lehet tárolni, ott puhul meg igazán.