Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Svéd puncsrolád vagyis punschrullar recept

Svéd puncsrolád vagyis punschrullar
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók 20 darabhoz
    Töltelékhez:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek kakaópor
    • 2 ek cukor
    • 2 ek liszt
    • 1 tk vanília esszencia
    • 2 tk rumaroma
    • 1 tk vérnarancs aroma
    • 5 dkg háztartási keksz apróra törve
    • 5 dkg darált dió
    • 0,5 narancs reszelt héja(opcionális
    • 5 dkg margarin

    Külsejéhez:

    • 20 dkg marcipán massza vagy fondant (cukormassza)
    • pár csepp ételfesték (kedvünk szerinti színben)
    • 10 dkg étcsoki
    • 1 tk olaj
    • szórócukor (opcionális)

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítem 180 fokra és egy kicsi tortaformát (vagy bármilyen formát) sütőpapírral bélelek. A tojásból és cukorból habos masszát keverek, majd a kakaóporral elkevert lisztet apránként hozzáadagolom, formába öntöm és 15 perc alatt készre sütöm.
    Amikor kihűlt a piskóta, kézzel szétmorzsolom és ízesítem kedvem szerint – aromákkal, kekszdarabokkal, dióval, narancs héjával. A fentebb leírt hozzávalók a mi szájízünk szerint lettek megadva, ám ti bátran kísérletezzetek! A lényeg, hogy a massza ne legyen túl lágy és szépen formálható legyen!

    Kb 2 cm átmérőjű hengereket formálunk és hűtőbe tesszük pár órára, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
    A marcipán masszába alaposan beledolgozzuk az ételfestéket és kb 1-2 mm vékonyra nyújtva, beletekerjük az előzőleg gyártott piskóta “hurkákat”, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
    svéd-puncsrolád3
    Olvasztott csokoládéba mártjuk mindkét végüket és zsírpapíros tálcára sorakoztatva hűtőben hagyjuk dermedni. Cukor gyöngyökkel csinosíthatjuk tovább a csoki végeket, de ez igazán csak opcionális :)
    Mignon kapszlikba ültetve, szép díszdobozba téve, remek (gastro) ajándék válhat belőle!
    Rolnizásra fel !!!

    Tipp:

    Egyszerű, de nagyszerű édes élvezet. Eredetileg Svédországból származik, de manapság már egy népszerű lakberendezési áruházlánc ebédlőjének polcain is megtalálhatók. Szerintem sokad magammal együtt itt találkoztam vele először. Svédek a Punschrullar-t kávézás mellé ajánlják, ami szerintem önálló desszertként vagy akár-gastro ajándékként is készíthetjük. Sokféle infót összegyúrva készítettem el a saját kis marcipános tekercseinket.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá