Svéd alma mazarin recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,5 dl finomliszt (kb. ¾ bögre)
- 7,5 g vaj
- 1 ek porcukor
- 2 tk víz
- 1 mk ecet
Töltelék:
- 5 dkg őrölt mandula
- 2 kisebb alma
- 2 ek cukor
- 1 tk sütőpor
- 5 dkg vaj
- 1 tk fahéj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A szóráshoz:
- 1 tk porcukor
- 1 marék mandulapehely
Elkészítése:
Az omlós tésztához a lisztet átszitáljuk, és morzsává dolgozzuk a vaj segítségével. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vizet és az ecetet. Alaposan összedolgozzuk, és jól formázható tésztát gyúrunk belőle. Előfordulhat, hogy a tészta nehezebben áll össze, ilyenkor tegyünk hozzá még 1-2 teáskanálnyi vizet és gyúrjuk össze.
A töltelékhez minden hozzávalót – a tojás kivételével – a konyhai robotgépbe rakunk (az almákat meghámozott, felkockázott állapotban) és pépesre dolgozzuk, majd hozzákeverjük a kissé felvert tojást is.
A tésztát nyújtsuk ki, szaggassuk ki, és rakjuk kosárkaformákba. Az alját szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben. Halmozzuk rá a tölteléket (nem kell elősütni).
A tetejét szórjuk meg a mandulapehellyel, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet, amíg az oldalán a tészta kissé megpirul.
Tipp:
Az ecetet a tésztába én raktam külön hozzá, mert tapasztalataim szerint ettől omlósabb lesz, az ízét pedig egyáltalán nem lehet érezni.