Svéd alma mazarin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,5 dl finomliszt (kb. ¾ bögre)
  • 7,5 g vaj
  • 1 ek porcukor
  • 2 tk víz
  • 1 mk ecet

Töltelék:

  • 5 dkg őrölt mandula
  • 2 kisebb alma
  • 2 ek cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk fahéj
  • 1 tojás

A szóráshoz:

  • 1 tk porcukor
  • 1 marék mandulapehely

Elkészítése:

Az omlós tésztához a lisztet átszitáljuk, és morzsává dolgozzuk a vaj segítségével. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vizet és az ecetet. Alaposan összedolgozzuk, és jól formázható tésztát gyúrunk belőle. Előfordulhat, hogy a tészta nehezebben áll össze, ilyenkor tegyünk hozzá még 1-2 teáskanálnyi vizet és gyúrjuk össze.

A töltelékhez minden hozzávalót – a tojás kivételével – a konyhai robotgépbe rakunk (az almákat meghámozott, felkockázott állapotban) és pépesre dolgozzuk, majd hozzákeverjük a kissé felvert tojást is.

A tésztát nyújtsuk ki, szaggassuk ki, és rakjuk kosárkaformákba. Az alját szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben. Halmozzuk rá a tölteléket (nem kell elősütni).

A tetejét szórjuk meg a mandulapehellyel, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet, amíg az oldalán a tészta kissé megpirul.

Tipp:

Az ecetet a tésztába én raktam külön hozzá, mert tapasztalataim szerint ettől omlósabb lesz, az ízét pedig egyáltalán nem lehet érezni.