Stollen (Drezdai kalács) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 15 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack…..)
- 7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
Lekenéshez:
- 4 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A mazsolát áztassuk be kb 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le.
Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk fel apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy).
A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.
Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.
Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.
Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy sütőformába. A másik tésztával is így járjunk el.
Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).
A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.