Stollen (Drezdai kalács) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 15 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack…..)
- 7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
Lekenéshez:
- 4 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A mazsolát áztassuk be kb 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le.
Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk fel apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy).
A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.
Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.
Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.
Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy sütőformába. A másik tésztával is így járjunk el.
Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).
A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »