Sárgabarack lekváros és vaníliakrémes piskótatekercs recept
Hozzávalók:
1 tekercs
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek liszt
- 4 ek cukor
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 mk sütőpor
Lekváros hozzávalói:
- Sárgabaracklekvár (Nem túl folyós)
- Tetejét megszórjuk porcukorral
Vaníliakrém hozzávalói:
- 25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 0,5 l tej
- 5 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
Elkészítése:
Egy egyszerű piskóta tésztát készítünk.
A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. Tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük a fehérjét pedig kemény habbá felverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral. A felvert tojásfehérjébe beleöntjük a cukros tojássárgáját és óvatosan összekeverjük, majd ebbe beleszitáljuk a lisztet. Nagyon óvatosan (levegősen) az egészet fakanállal összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát és egyenletesen elkenjük. ( Én a tetejére is teszek sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje). Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát azért végezzünk)
A megsült piskótát (még melegen) egy nedves konyharuhára kiborítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (Ha lehet próbáljuk meg jó szorosan összetekerni) és így hagyjuk kihűlni.
Sárgabarackos:
A kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a lekvárral, majd megint összetekerjük (konyharuha nélkül) a tésztát. Megszórjuk a tetejét porcukorral.
Vaníliakrémes:
Egy lábosba bele öntjük a tejet. A tejbe bele tesszük a lisztet és addig főzzük, míg egy puding szerű krémet kapunk. Utána félre tesszük hűlni.
A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük.
A kihűlt krémbe bele tesszük a cukros margarint és a pudingport, jól összekeverjük, majd robot géppel szép simára keverjük.
Kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a krémmel, majd óvatosan (konyharuha nélkül) feltekerjük.
A tekercset kívülről is bekenhetjük krémmel, vagy csak egyszerűen díszíthetjük is (nyomó
zsákba teszünk a krémből és mintákat nyomunk).
Hűtőbe tegyük be a krémes piskótát legalább 1-2 órára, hogy a krém egy kicsit megdermedjen, majd szeletelhető …
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Tepsi méret: 30*33cm