Sárgabarack lekváros és vaníliakrémes piskótatekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sárgabarack lekváros és vaníliakrémes piskótatekercs

Hozzávalók:
1 tekercs

  • 4 db tojás
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 mk sütőpor

Lekváros hozzávalói:

  • Sárgabaracklekvár (Nem túl folyós)
  • Tetejét megszórjuk porcukorral

Vaníliakrém hozzávalói:

  • 25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 0,5 l tej
  • 5 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)

Elkészítése:

Egy egyszerű piskóta tésztát készítünk.

A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. Tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük a fehérjét pedig kemény habbá felverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral. A felvert tojásfehérjébe beleöntjük a cukros tojássárgáját és óvatosan összekeverjük, majd ebbe beleszitáljuk a lisztet. Nagyon óvatosan (levegősen) az egészet fakanállal összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát és egyenletesen elkenjük. ( Én a tetejére is teszek sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje). Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát azért végezzünk)

A megsült piskótát (még melegen) egy nedves konyharuhára kiborítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (Ha lehet próbáljuk meg jó szorosan összetekerni) és így hagyjuk kihűlni.

Sárgabarackos:

A kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a lekvárral, majd megint összetekerjük (konyharuha nélkül) a tésztát. Megszórjuk a tetejét porcukorral.

Vaníliakrémes:

Egy lábosba bele öntjük a tejet. A tejbe bele tesszük a lisztet és addig főzzük, míg egy puding szerű krémet kapunk. Utána félre tesszük hűlni.

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük.

A kihűlt krémbe bele tesszük a cukros margarint és a pudingport, jól összekeverjük, majd robot géppel szép simára keverjük.

Kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a krémmel, majd óvatosan (konyharuha nélkül) feltekerjük.

A tekercset kívülről is bekenhetjük krémmel, vagy csak egyszerűen díszíthetjük is (nyomó
zsákba teszünk a krémből és mintákat nyomunk).

Hűtőbe tegyük be a krémes piskótát legalább 1-2 órára, hogy a krém egy kicsit megdermedjen, majd szeletelhető …

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Tepsi méret: 30*33cm