Sablé (omlós linzer) recept

Elkészítése:
A lisztet egy tálba tesszük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe beledaraboljuk a vajat, beleszitáljuk a porcukrot, majd hozzáadjuk a sót. Ezután elkezdjük összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd jól összedolgozzuk. Végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd ízlés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A kiszúrt formákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd a tetejüket lekenjük az előzőleg összekevert tojás sárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.
(Én a hűtőből kivett tésztát, rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki, majd a formákkal kicsit távolabb egymástól kiszúrtam és a felesleges tésztát hegyes kés segítségével kiszedtem. Ezután egy gyors mozdulattal, a tésztával együtt, a sütőpapírt ráhúztam a tepsire.)
A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, majd kb 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágjuk és a tenyereink között mindegyikből golyókat formázunk, majd egy kicsit kilapítjuk és a mutatóujjunkat a közepébe nyomjuk. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt lekvárt kanalazunk (én sütésálló baracklekvárt tettem bele).
Végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és hőlégkeveréssel 170 fokon, kb 10 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt a sütemények tetejét porcukorral megszórjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »