Sablé (omlós linzer)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sablé (omlós linzer)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dk porcukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • lekenéshez 1 tojás sárgája és 1 ek tej
  • ízlés szerinti lekvár

Elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe beledaraboljuk a vajat, beleszitáljuk a porcukrot, majd hozzáadjuk a sót. Ezután elkezdjük összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd jól összedolgozzuk. Végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd ízlés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A kiszúrt formákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd a tetejüket lekenjük az előzőleg összekevert tojás sárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.

(Én a hűtőből kivett tésztát, rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki, majd a formákkal kicsit távolabb egymástól kiszúrtam és a felesleges tésztát hegyes kés segítségével kiszedtem. Ezután egy gyors mozdulattal, a tésztával együtt, a sütőpapírt ráhúztam a tepsire.)

A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, majd kb 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágjuk és a tenyereink között mindegyikből golyókat formázunk, majd egy kicsit kilapítjuk és a mutatóujjunkat a közepébe nyomjuk. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt lekvárt kanalazunk (én sütésálló baracklekvárt tettem bele).

Végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és hőlégkeveréssel 170 fokon, kb 10 perc alatt készre sütjük.

Tálalás előtt a sütemények tetejét porcukorral megszórjuk.