Rumos-diós almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 27 cm-es pite forma
- 32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája +1 a tetejére a kenéshez
- 13,5 dkg kókuszzsír, vagy vaj
- 13,5 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 6 dkg tejföl
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 5 db közepes méretű, savanykás alma
- 10 dkg darált dió
- 3 dkg mazsola
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 5 + 5 dkg barna nádcukor
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál rum
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.
Egy magasabb falú serpenyőbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az előzőleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával és a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hűlni.
Míg a töltelék hűl, addig elkészítjük a tésztát.
A tésztához a lisztet a sütőporral és a porcukorral együtt, egy csipet sóval, egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.
Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.
Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos alma tölteléket.
Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá és apránként adagolva, hozzákeverjük a rumot és a végén laza mozdulatokkal a darált diót.
Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
Tehát, a felső tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghűlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.