Ribizlihabos kráter szelet recept
Hozzávalók:
A világos pudingos részhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 4 dl tej
A rózsaszín pudingos részhez:
- 1 tasak eper ízű pudingpor
- 3 ek cukor
- 4 dl tej
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 4 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1,3 dl tej
- 0,7 dl étolaj
Továbbá:
- 4 dl habtejszín
- 30 dkg ribizli
Elkészítése:
Legelőször a pudingokat készítjük el. A tasakok tartalmát egy-egy tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük és mérsékelt lángon mindkét pudingot sűrűre főzzük. Alufóliával lefedjük (így nem bőrösödik be) és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (38*22 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a sütőporral és a kakaóval.
A tojásokat elválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a kakaóporos lisztet.
A fehérjéket gépi habverővel keményre verjük és a sűrű, kakaós masszába forgatjuk.
A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A kihűlt pudingokból egy kis kanál segítségével apró darabokat rakunk a tészta tetejére úgy, hogy felváltva kerüljön vaníliás és epres.
Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy biztosan átsült. Ha már nem maszatos a fogpiszka, amit a sütibe szúrunk, akkor kész.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a ribizlit leszemezzük. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt érdemes hagyni, míg kiolvad.
A habtejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a ribizlit. Ezzel is kicsit tovább verjük.
A kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Pár szem ribizlivel és zöld levelekkel díszítjük.
Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pihentetjük pár órát a hűtőben, még szebben tudjuk szeletelni.
Tipp:
Ez egy klasszikus és ismert sütemény egy kicsit tovább gondolva, a kedvenc gyümölcsömmel kiegészítve. A ribizlis hab egy kicsit könnyíti a kakaós tésztát. Ribizli helyett eperrel vagy málnával is készíthető. Ha állati tejszínt használunk, akkor célszerű habfixálót is tenni bele. Eper helyett puncs puding is remek hozzá.