Ribizlihabos kráter szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A világos pudingos részhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 4 dl tej

A rózsaszín pudingos részhez:

  • 1 tasak eper ízű pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 4 dl tej

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 nagyobb tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1,3 dl tej
  •  0,7 dl étolaj

Továbbá:

  • 4 dl habtejszín
  • 30 dkg ribizli

Elkészítése:

Legelőször a pudingokat készítjük el. A tasakok tartalmát egy-egy tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük és mérsékelt lángon mindkét pudingot sűrűre főzzük. Alufóliával lefedjük (így nem bőrösödik be) és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (38*22 cm) kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a sütőporral és a kakaóval.

A tojásokat elválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal simára keverjük.

Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a kakaóporos lisztet.

A fehérjéket gépi habverővel keményre verjük és a sűrű, kakaós masszába forgatjuk.

A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.

A kihűlt pudingokból egy kis kanál segítségével apró darabokat rakunk a tészta tetejére úgy, hogy felváltva kerüljön vaníliás és epres.

Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy biztosan átsült. Ha már nem maszatos a fogpiszka, amit a sütibe szúrunk, akkor kész.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a ribizlit leszemezzük. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt érdemes hagyni, míg kiolvad.

A habtejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a ribizlit. Ezzel is kicsit tovább verjük.

A kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Pár szem ribizlivel és zöld levelekkel díszítjük.

Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pihentetjük pár órát a hűtőben, még szebben tudjuk szeletelni.

Tipp:

Ez egy klasszikus és ismert sütemény egy kicsit tovább gondolva, a kedvenc gyümölcsömmel kiegészítve. A ribizlis hab egy kicsit könnyíti a kakaós tésztát. Ribizli helyett eperrel vagy málnával is készíthető. Ha állati tejszínt használunk, akkor célszerű habfixálót is tenni bele. Eper helyett puncs puding is remek hozzá.