Részeges pite recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 15 dkg margarin (de ha van otthon zsír, azzal még finomabb, de abból elég 10 dkg)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg durvára darált dió
- 5 dkg mogyoró
- reszelt citromhéj
- 20 dkg meggy
- 2 dl vörösbor
- csipetnyi fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg barna cukor
- 2-4 ek keményítő
- málna, eper, áfonya, egyéb idénygyümölcs
- porcukor
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálba szitáljuk.
Belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a diót és a mogyorót, és a citromhéjat. Végül hozzáadjuk a tojást.
A tészta kb. egyharmadát tegyük félre.
Némi kiolajozást követően egy kisebb piteformát kibélelünk a tészta nagyobbik felével (vagy tortaformát, vagy kis kosár formát, de már szilikonos muffin sütőben is csináltam ilyet).
A meggyet felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és a barna cukrot. A meggy maradék levébe, vagy ha nincs leve, kevés borba két kanál keményítőt teszünk, és csomómentesre keverjük. Ezzel a masszával fokozatosan kevergetve besűrítjük a meggyszószt, de közben vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon. (Ha mégis csomósnak találjuk, szitán átpasszírozva eltűnik ez a probléma.)
A masszával megtöltjük a piténket, ha még mindig folyósnak tűnik, zsemlemorzsát szórjunk alá.
A félretett tésztát nyújtsuk ki, majd szabdaljunk belőle csíkokat. Ezzel terítsük le a sütemény tetejét, minden második csíkot szabadon hagyva.
Felvert tojásfehérjével kenjük meg a pite tetejét, hogy fényes legyen a tészta. Közepes hőfokon 20 percig süssük, a választott tálunk méretétől függően. Kis kosarak esetében 10 perc is elég. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tésztánk megsült-e már.
Miután kihűlt, meggyel, málnával, idénygyümölccsel díszítsük a tetejét. Enyhén porcukrozzuk, a meggy savanyúsága miatt kellemesen lesz csak édes, egyáltalán nem émelyítő.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Almával, málnával és alkohol nélkül is tökéletes, de mi ezt a verziót favorizáljuk. :)
A részeges pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 13 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »