Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Részeges pite recept

Részeges pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 7 dkg porcukor
    • 0,5 csomag sütőpor
    • 15 dkg margarin (de ha van otthon zsír, azzal még finomabb, de abból elég 10 dkg)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg durvára darált dió
    • 5 dkg mogyoró
    • reszelt citromhéj
    • 20 dkg meggy
    • 2 dl vörösbor
    • csipetnyi fahéj
    • 1 csomag vaníliás cukor, vagy vaníliarúd kikapart belseje
    • 10 dkg barna cukor
    • 2-4 ek keményítő
    • málna, eper, áfonya, egyéb idénygyümölcs
    • porcukor

    Elkészítése:

    A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálba szitáljuk.

    Belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a diót és a mogyorót, és a citromhéjat. Végül hozzáadjuk a tojást.

    A tészta kb. egyharmadát tegyük félre.

    Némi kiolajozást követően egy kisebb piteformát kibélelünk a tészta nagyobbik felével (vagy tortaformát, vagy kis kosár formát, de már szilikonos muffin sütőben is csináltam ilyet).

    A meggyet felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és a barna cukrot. A meggy maradék levébe, vagy ha nincs leve, kevés borba két kanál keményítőt teszünk, és csomómentesre keverjük. Ezzel a masszával fokozatosan kevergetve besűrítjük a meggyszószt, de közben vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon. (Ha mégis csomósnak találjuk, szitán átpasszírozva eltűnik ez a probléma.)

    A masszával megtöltjük a piténket, ha még mindig folyósnak tűnik, zsemlemorzsát szórjunk alá.

    A félretett tésztát nyújtsuk ki, majd szabdaljunk belőle csíkokat. Ezzel terítsük le a sütemény tetejét, minden második csíkot szabadon hagyva.

    Felvert tojásfehérjével kenjük meg a pite tetejét, hogy fényes legyen a tészta. Közepes hőfokon 20 percig süssük, a választott tálunk méretétől függően. Kis kosarak esetében 10 perc is elég.  Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tésztánk megsült-e már.

    Miután kihűlt, meggyel, málnával, idénygyümölccsel díszítsük a tetejét. Enyhén porcukrozzuk, a meggy savanyúsága miatt kellemesen lesz csak édes, egyáltalán nem émelyítő.

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    Almával, málnával és alkohol nélkül is tökéletes, de mi ezt a verziót favorizáljuk. :)

    A részeges pite kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 265 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 30 g
    Zsír: 13 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá