Hozzávalók:
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálba szitáljuk.
Belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a diót és a mogyorót, és a citromhéjat. Végül hozzáadjuk a tojást.
A tészta kb. egyharmadát tegyük félre.
Némi kiolajozást követően egy kisebb piteformát kibélelünk a tészta nagyobbik felével (vagy tortaformát, vagy kis kosár formát, de már szilikonos muffin sütőben is csináltam ilyet).
A meggyet felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és a barna cukrot. A meggy maradék levébe, vagy ha nincs leve, kevés borba két kanál keményítőt teszünk, és csomómentesre keverjük. Ezzel a masszával fokozatosan kevergetve besűrítjük a meggyszószt, de közben vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon. (Ha mégis csomósnak találjuk, szitán átpasszírozva eltűnik ez a probléma.)
A masszával megtöltjük a piténket, ha még mindig folyósnak tűnik, zsemlemorzsát szórjunk alá.
A félretett tésztát nyújtsuk ki, majd szabdaljunk belőle csíkokat. Ezzel terítsük le a sütemény tetejét, minden második csíkot szabadon hagyva.
Felvert tojásfehérjével kenjük meg a pite tetejét, hogy fényes legyen a tészta. Közepes hőfokon 20 percig süssük, a választott tálunk méretétől függően. Kis kosarak esetében 10 perc is elég. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tésztánk megsült-e már.
Miután kihűlt, meggyel, málnával, idénygyümölccsel díszítsük a tetejét. Enyhén porcukrozzuk, a meggy savanyúsága miatt kellemesen lesz csak édes, egyáltalán nem émelyítő.
Jó étvágyat kívánok!
Almával, málnával és alkohol nélkül is tökéletes, de mi ezt a verziót favorizáljuk. :)