Répatorta túrópöttyel, vaníliasodóval (őzgerinc formában) recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 dl liszt
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl cukor
- 2 dl étolaj
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 nagyobb édes sárgarépa
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
Túrópöttyhöz:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 10 kókuszreszelék
Vaníliasodóhoz:
- 5 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tk liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- 1 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 dkg cukor
Elkészítése:
Elsőként megpucoljuk a sárgarépákat, majd lereszeljük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a cukrot és jól összekeverjük, míg habos nem lesz.
Elkeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal, a sóval és a répás keverékhez adjuk, jól elkeverjük. Kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük a massza felét. A túrópöttyökhöz a túrót összegyúrjuk a porcukorral és a kókuszreszelékkel. Közepes golyókat készítünk és 1 cm-es távolságban felsorakoztatjuk őket a tésztában.
Ráöntjük a massza másik felét és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
A vaníliasodóhoz a tojássárgákat összekeverjük a liszttel, 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral. A maradék tejet a vaníliás cukorral feltesszük forrni, majd forrón a tojássárgás keverékhez öntjük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon a sodó. Akkor jó, ha már bevonja a fakanalat. A 2 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és a mártáshoz adjuk.
A kisült sütit a sodóval tálaljuk.