Rácsos almás pite recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 0,5 tasak sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 12,5 dkg margarin
- 1 dl tejföl
Töltelékhez:
- 1 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- 10 dkg cukor (ízlés szerint vagy az alma édességének függvényében)
- 1 ek darált keksz (esetleg búzadara vagy zsemlemorzsa)
Lekenéshez:
- 2 ek tej
Elkészítése:
A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A gyümölcshúst egy tálkába téve meghintjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át. Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek. Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk kekszmorzsával.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és az almás töltelékre fektetjük rácsformát alakítva. 180 fokon 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a felső tésztás rácsot tejjel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »
Húsvéti vendégvárók egyszerűen: 6 ellenállhatatlan sajttekercs
A húsvéti hidegtál egyik sztárja kétségtelenül a sajttekercs: mutatós, ízle
Tovább olvasom »
Pikk-pakk piskótatekercs: 8 ünnepi desszert, amit bárki el tud készíteni
Ha valami látványos, mégis egyszerű édességet keresünk a húsvéti asztalra,
Tovább olvasom »
Unod a sima főtt sonkát? Ezt a 8 húsvéti fogást imádni fogod
A húsvéti sonka sokaknál alapeleme az ünnepi menünek, de nem kell, hogy min
Tovább olvasom »