Pignoli tortácska recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg liszt
- 125 g vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kk vaníliás cukor
- 3 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1/2 kk só
A töltelékhez:
- 125 g vaj
- 40 g vágott fenyőmag
- 110 g darált mandula
- 135 g porcukor
- 3 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 g étkezési keményítő
- 1 késhegynyi só
Továbbá:
- 8 db 7,5 cm-es gyümölcstortaforma
- 4 dkg fenyőmag a szóráshoz
- porcukor
- kicsi tortapapír a tálaláshoz
Elkészítése:
Az omlós tésztához valókat géppel összedolgozom, és fóliába csomagolva 24 órát hűtőbe kifagyasztom.
Másnap lisztezett deszkán 3 mm vastag lapra kinyújtom, és 7-8 cm átmérőjű korongokat vágok, és a formákba fektetve belenyomkodom, a túllógó részt levágom. Villával megszurkálom, és vaksütéssel elősütöm őket.
A töltelékhez felforrósítok 2 ek. vajat, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve világosra pirítom a fenyőmagot benne. Egy lábasban felolvasztom a maradék vajat, és félreteszem. Összekeverem a fenyőmagot, a mandulát, és a cukrot. Egyenként hozzáadom a tojásokat, és mindig csak akkor adom hozzá a következőt, ha az előzővel már alaposan összedolgoztam.
Én géppel készítem, mert sokkal könnyebb. Habos sűrű krémet kapok. Lazán hozzáadom, a keményítőt, és a sót, végül a kihűlt olvasztott vajat. A masszát a kihűlt tortákba töltöm, és 190 fokos sütőben addig sütöm, míg a töltelék pirulni kezd, és kiveszem a sütőből megszórom a fenyőmaggal, és 160 fokon 15-20 percig készre sütöm. Kiemeljük a tortácskákat, és kivesszük a formából. Kihűtjük, szórjuk porcukorral, és így kínáljuk.
Tanácsok, tippek
Azért kell utólag a fenyőmagot sütés közben rászórni, hogy ne süllyedjenek bele a töltelékbe. Bár nálam nem pirult meg annyira, mint kellett volna, de így is mennyei volt az íze. Érdemes kipróbálni, senki nem bánja meg. Francia barátunktól való a recept, arrafelé mindent fenyőmaggal készítenek.